Huizenbezitters voelen er niets voor meer onroerendezaakbelasting (ozb) te betalen, als daarmee gaten in de begroting van de gemeente worden gedicht. Wel legt driekwart van de ondervraagden zich neer bij een hogere ozb als daardoor voorzieningen zoals een bibliotheek, een theater of een zwembad openblijven.

Dat meldt Nieuwsuur vanavond op basis van een enquête, die is uitgevoerd door de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Mensen willen weten waar het ozb-geld naartoe gaat, zegt directeur Mulder van de VEH in Nieuwsuur. Hij noemt het schandalig als het geld wordt gebruikt voor onduidelijke projecten of gaten in de begroting.

Niet verrast worden

De VEH gaat politieke partijen in alle gemeenten aanschrijven. De boodschap is: mensen willen weten wat politici straks met de ozb gaan doen. Ze willen niet verrast worden.

Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat zijn gemeente de ozb na de verkiezingen flink gaat verhogen om tekorten te dekken.

Onrechtvaardig

Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen, vier jaar geleden, is de ozb gemiddeld met 17 procent gestegen, heeft de VEH berekend. Tegelijkertijd is de woz-waarde in dezelfde periode met 12 procent gedaald.

"Mensen vinden het gewoon raar dat ze meer belasting over hun huis moeten betalen, terwijl de huizenprijzen gedaald zijn. Dat vinden ze onrechtvaardig", aldus Mulder vanavond in Nieuwsuur.

STER reclame