Lenie 't Hart wil weg bij de zeehondencrèche Pieterburen. Haar advocaat is sinds deze week in onderhandeling met de zeehondenopvang over haar ontslag. Ze staat nog altijd op de loonlijst, maar heeft sinds 2012 geen formele functie meer.

Die onderhandelingen gaan volgens 't Hart niet over geld. "Ik was de laagst betaalde directeur van Nederland en daar ben ik best heel trots op." Het gaat 't Hart vooral om 'ontvlechting'. Ze wil haar naam niet langer verbinden aan de zeehondencrèche.

Tegenover RTV Noord zegt 't Hart dat ze het "heel verdrietig vindt dat iedereen steeds over geld begint." Het gaat haar om normen en waarden. "Hoe ga je met dieren om? Een dierenattractiepark heb ik 43 jaar geleden niet opgericht en daar past de naam zeehondencrèche Lenie 't Hart niet bij."

Visie

't Hart trad in 2012 terug als directeur van de zeehondencrèche, maar via interim-manager Wibo van de Linde oefende ze nog invloed uit op het beleid van de zeehondenopvang.

De raad van toezicht die het beleid van Van de Linde verdedigde, is deze maand opgestapt. Oud-staatssecretaris Henk Bleker is voorzitter van de nieuwe raad van toezicht. Daarin zit verder onder anderen viroloog Ab Osterhaus.

Eerder deze maand zei 't Hart dat ze het niet eens is met het nieuwe beleid van Pieterburen. De Zeehondencrèche gaat zeehonden eerder terugzetten in de natuur en breekt daarmee met de visie van oprichter 't Hart.

STER reclame