"PVV'ers kiezen lokale partijen"

time icon Aangepast

De afwezigheid van de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen komt waarschijnlijk nauwelijks ten goede aan de andere landelijke partijen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de landelijke PVV-kiezers op 19 maart vooral thuisblijven of kiezen voor een lokale partij.

EenVandaag deed onderzoek onder de 3000 leden van zijn opiniepanel die op de PVV willen stemmen. Van hen wil een groot deel op 19 maart thuisblijven. EenVandaag durft op basis van de onderzoeksgegevens niet te voorspellen hoeveel PVV'ers niet gaan stemmen.

Van degenen die wel naar de stembus zeggen te gaan, wil de helft stemmen op een lokale partij. Slechts zo'n 20 procent denkt te gaan stemmen op een landelijke partij. De rest weet het niet, wil het niet zeggen of woont in Almere of Den Haag, waar de PVV wel meedoet.

SP

De SP lijkt nog het meest te profiteren van de afwezigheid van de PVV. Ook de VVD en in minder mate het CDA en de Partij voor de Dieren kunnen nog wel wat PVV-stemmen krijgen. De PvdA, GroenLinks en D66 hoeven nergens op te rekenen.

STER Reclame