Erasmus MC geeft sterftecijfers niet

tijd van publicatie Aangepast

Het Erasmus MC in Rotterdam weigert de sterftecijfers openbaar te maken. Vanaf 1 maart zijn ziekenhuizen verplicht om de cijfers op de eigen website te publiceren. Het ziekenhuis heeft daar principiƫle bezwaren tegen.

Het Rotterdamse ziekenhuis vindt dat de huidige sterftecijfers onbetrouwbaar zijn. Ze geven geen goed beeld van de kwaliteit van de zorg, schrijft het ziekenhuis op de website. Het ziekenhuis is het enige academische ziekenhuis dat de cijfers niet openbaar maakt.

Doorsturen

Het publiceren van de sterftecijfers moet mensen helpen bij het kiezen van een ziekenhuis. Volgens het Erasmus zijn de cijfers daar niet geschikt voor, omdat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de samenstelling van de patiƫntenpopulatie per ziekenhuis.

Volgens Jan Hazelzet van het Erasmus MC geven de cijfers een vertekend beeld. "Iemand met hartfalen die verslechtert, wordt door omliggende ziekenhuizen naar ons gestuurd, omdat wij meer instrumenten en bijzondere medicatie hebben. De kans dat die ernstig zieke persoon hier overlijdt is dus ook groter."

Het ziekenhuis doet wel mee aan een internationaal onderzoek waarin de sterftecijfers van academische ziekenhuizen worden vergeleken. Hazelzet: "Wij vinden openheid en transparantie ontzettend belangrijk, maar er moet wel goed vergeleken kunnen worden."

STER reclame