NOS Nieuws Buitenland Aangepast

EP: Oekraïne kan bij EU

Het Europees Parlement wil dat Oekraïne, net als elk ander Europees land, op termijn kan toetreden tot de Europese Unie. Dat staat in een resolutie die in het parlement is aangenomen.

De Europarlementariërs wijzen erop dat het handelsverdrag nog steeds op tafel ligt. Eind november liep de deal met de afgezette president Janoekovitsj stuk, omdat hij weigerde een wet te tekenen die de vrijlating van oud-premier Timosjenko mogelijk maakte. Dat was een voorwaarde van de EU voor een verdrag.

Lidmaatschap

Dat verdrag kan volgens de parlementariërs ondertekend worden als de situatie in Oekraïne weer stabiel is. En daar houdt het voor de Europarlementariërs niet op. Elk democratisch Europees land heeft het recht om een lidmaatschap van de Unie aan te vragen, als het mensenrechten respecteert.

Een toetreding tot de EU is overigens nog lang niet aan de orde. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt het daarom niet verstandig erover te spreken. "Dat wekt verwachtingen, die niet waargemaakt kunnen worden."

Steun

Het parlement wil verder dat er zo snel mogelijk financiële hulp naar het land gaat. Ook moet er een steunpakket voor de langere termijn komen, en moet de Europese Unie het land helpen corruptie aan te pakken.

STER reclame