NOS Nieuws Economie Aangepast

Winst Rabobank ondanks boete

De Rabobank heeft ondanks het renteschandaal de winst redelijk op peil gehouden. Het resultaat kwam uit op 2 miljard euro, 2 procent minder dan in 2012.

De bank moest het afgelopen jaar 774 miljoen euro betalen voor het frauderen met de Libor-rente. Mede door de verkoop van dochterbedrijf Robeco bleef toch de winst op peil.

Op de vastgoedportefeuille van 25,3 miljard euro moest 817 miljoen euro afgeschreven worden, door forse afwaarderingen op grondposities en waardedalingen van vastgoed. Het herstel van de vastgoedmarkt laat langer op zich wachten.

De boete voor het rente-schandaal had het bedrijf belastingvoordeel kunnen opleveren, maar de Rabobank ziet daar van af. Het bedrijf zegt dat te doen om de belastingbetaler niet te raken. Het zou de bank anders een belastingmeevaller van 125 miljoen euro hebben opgeleverd.

Onzeker vooruitzicht

Volgens de bank blijven het "aanhoudend moeilijke marktomstandigheden met onzekere vooruitzichten". De vraag naar leningen is gedaald en de aflossing op hypotheken is gestegen. Daardoor daalt de hoeveelheid geld die Rabobank heeft uitgeleend.

De Rabobank maakte eerder bekend dat er de komende jaren 8.000 tot 10.000 arbeidsplaatsen in Nederland verdwijnen.

STER reclame