NOS NieuwsAangepast

Oekraïne vraagt IMF om hulp

Oekraïne heeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) gevraagd te helpen bij het opstellen van een plan voor financiële steun. Het verzoek is gedaan door de gouverneur van de centrale bank, die aan het begin van de week nog een van de leiders van de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein was.

Gouverneur Kubiv zegt dat de centrale bank nog maar 15 miljard dollar aan deviezen bezit, dat is 2 miljard minder dan een maand geleden.

Dat beperkt de bank in de mogelijkheden om de koers van de Oekraïense munt, de grivna, te ondersteunen. Die koers gaat nog steeds onderuit. Sinds begin dit jaar is de koers al met bijna 20 procent gedaald.

Faillissement

Tegelijkertijd wordt achter de schermen hard gewerkt aan een economisch hulpplan dat een faillissement van Oekraïne op korte termijn moet voorkomen.

De eerste voorwaarde voor financiële steun is dat er een regering komt. Tot op dit moment wordt daar nog over onderhandeld.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de financiële en politieke stabiliteit van het land is laag: de afgelopen weken heeft 7 procent van de bevolking zijn spaargeld van de bank gehaald. Als dat zo doorgaat, komen de banken snel in de problemen.

De nieuwe bankgouverneur is met allerlei partijen in overleg om een reddingsplan in elkaar te zetten dat door een nieuwe regering moet worden omarmd.

Naast het IMF zijn ook vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Europese Bank voor Wederopbouw en ontwikkeling in Kiev. Ook de Verenigde Staten hebben een team van experts gestuurd om te helpen de acute financiële en economische crisis te bezweren.

Impopulaire maatregelen

Omdat het IMF al eerder betrokken was bij het opstellen van een hulpprogramma voor Oekraïne heeft de organisatie al veel kennis over de problemen in huis. Maar Oekraïne wilde de laatste jaren niet voldoen aan de voorwaarden die aan IMF-steun verbonden zijn. Het land zal hard moeten ingrijpen om de economie uit het slop te trekken.

Daarbij wordt op korte termijn onder meer gedacht aan loonsverlagingen en een verhoging van brandstofprijzen. Daarna zullen nog jaren van hervormingen volgen, zodat Oekraïne ook zijn schulden kan gaan afbetalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl