De gevlekte toonhaai die eergisteren aanspoelde op Vlieland, is naar het Dolfinarium in Harderwijk gebracht. Natuur- en informatiecentrum De Noordwester vroeg het Dolfinarium om hulp, omdat de vrouwtjeshaai niets heeft gegeten sinds zij is opgevangen.

Gistermiddag is de hoofdverzorger van het Dolfinarium naar Vlieland gegaan. Hij besloot vervolgens om het dier mee te nemen, omdat het in een te klein verblijf zwom.

Sondevoeding

De haai is 's avonds naar Harderwijk gebracht, waar ze in een afgezonderd bassin verblijft. Er worden ook levende garnalen in het water gegooid. De verzorgers hopen haar natuurlijke instinct terug te krijgen. "Als ze de garnalen eet, dan gaan we ervan uit dat ze blijft eten." Gebeurt dat niet, dan krijgt de haai sondevoeding toegediend.

Het dier heeft ook een paar wonden bij haar snuit en wat schaafplekken, die met honingzalf worden behandeld.

Naamloos

Het Dolfinarium heeft goede hoop dat de toonhaai zal herstellen. "De intentie is om het dier daarna uit te zetten", zegt de verzorger.

Het was voor zover bekend de eerste gevlekte toonhaai die op een Nederlands strand is aangespoeld. Toch levert dat unieke gegeven haar geen naam op. "Het is een vis en we doen gewoon ons uiterste best om dat dier te redden", laat het Dolfinarium weten.

De vrouwtjeshaai is voor bezoekers niet te zien. Alleen verzorgers kunnen bij haar komen.

STER reclame