NOS NieuwsAangepast

Gangsterduo opgepakt na pizza

De twee voortvluchtige Nederlandse criminelen Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan zijn gepakt. Het eten van een pizza leidde er uiteindelijk toe dat ze gearresteerd konden worden. Ze kwamen gisteravond laat binnen bij een pizzeria aan de Schützenstraße en vroegen aan de eigenares of ze nog wat konden eten.

De eigenares wist niet dat het twee voortvluchtige criminelen waren en gaf hun een pizza. "Er waren verder geen gasten meer, maar ik heb hen wel binnengelaten. Ze hebben er denk ik een uur gezeten. Ze waren vriendelijk, terughoudend en gedroegen zich onopvallend", vertelt ze aan de NOS

Blond geverfd

De vrouw had nog geen foto's in de media gezien van het tweetal, en wist dus niet wie ze waren. Toen ze vanochtend het journaal zag werd haar het een en ander duidelijk. "Eerst geloofde ik het niet, maar toen ik later nog een keer zag, dacht ik de man te herkennen." De vrouw herkende ze niet, want die had haar haren blond geverfd. "Toen heb ik eerst nog een paar kopjes koffie gedronken. Daarna heb ik de politie gebeld om het te vertellen. Dat was denk ik rond half tien."

Later op de dag kwamen nog meer tips binnen, ook van personeel van het hotel waar de twee hadden ingecheckt. De twee Nederlandse criminelen werden uiteindelijk vanmiddag opgepakt in een kamer van het hotel. Er is geen geweld gebruikt bij de arrestatie.

Spoorloos

Het gevaarlijke stel was enkele dagen spoorloos. Arrestatieteams en een politiehelikopter zochten gisteravond in Groningen naar het duo. De politie was getipt dat het duo in de buurt van Winschoten was.

De auto van het Nederlandse stel werd vanmorgen in Münster in Duitsland gevonden. Dat bevestigde de politie tegen de NOS. Münster ligt bijna 70 kilometer over de grens bij Enschede. De blauwe Honda CRV werd aangetroffen aan de rand van het centrum bij de Aasee.

Waar was het duo - en waar wordt gezocht?

Vanochtend zei een woordvoerder van de Landelijke Eenheid nog dat er met man en macht naar het gevaarlijke koppel gezocht werd. "Daarbij hoort dat een arrestatieteam elk moment ergens weer kan opduiken". Gisteren was er al een grote zoekactie in Gronau in Duitsland.

Zoals gezegd: van de twee ontbrak lange tijd ieder spoor. Gisteravond kwamen na de uitzending van Opsporing Verzocht 35 tips binnen; en die bleven ook vandaag nog binnenkomen.

Gijzeling

De twee werden gezocht voor onder meer overvallen, gijzeling en ontvoering. Ze schoten een man neer die ze betrapte bij het inbreken in caravans in Enschede. Het stel stond op de Nationale Opsporingslijst.

Het Dagblad van het Noorden meldde vanmorgen dat de twee in december al eens zijn opgepakt. Ze sloegen op de vlucht na een politiecontrole. Na een wilde achtervolging botsten ze in de stad Groningen tegen een geparkeerde auto en werden ze opgepakt. Na korte tijd waren ze toen weer vrij.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl