NOS NieuwsAangepast

Dikke Amerikaan op z'n retour?

Hoewel sommige experts nog huiverig zijn om er te veel conclusies aan te verbinden, zijn de resultaten van een nieuw Amerikaans gezondheidsonderzoek hoopgevend. Het aantal te dikke peuters in de VS is tussen 2003 en 2012 met bijna de helft afgenomen.

Tien jaar geleden was zo'n 14 procent van de Amerikaanse kinderen tussen 2 en 5 jaar nog te zwaar. In het nieuwe onderzoek is dat teruggelopen tot 8 procent.

De bedenkers van campagnes om Amerikanen minder ongezond te laten eten zeggen dat dit het eerste bewijs is van hun succes. Ook presidentsvrouw Michelle Obama, die zelf betrokken is bij een campagne om het eetgedrag van Amerikaanse kinderen te verbeteren en meer bewegen te stimuleren, zegt heel blij te zijn met de nieuwste onderzoeksresultaten.

Kritiek

Toch zijn er ook experts die kritisch zijn. Ze wijzen erop dat oudere kinderen en volwassenen in het onderzoek niet minder overgewicht hebben dan tien jaar geleden.

Overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Verenigde Staten. Eenderde van de Amerikaanse kinderen en tieners is te zwaar. Bij volwassenen is dat zelfs tweederde.

Juist bij de jongste Amerikanen is het belangrijk om overgewicht tegen te gaan. Een peuter die te zwaar is, heeft een grote kans later ook een dikke volwassene te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl