NOS NieuwsAangepast

Turks protest om geluidsopname

In Istanbul en een aantal andere Turkse steden zijn mensen afgelopen avond de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Erdogan. De aanleiding is een opgedoken geluidsopname op YouTube waarin Erdogan met een van zijn zoons zou bespreken hoe ze grote sommen geld kunnen verduisteren.

Op straat in Istanbul schreeuwden duizenden demonstranten "dief Erdogan" en eisten ze het aftreden van de regering. De politie probeerde de actievoerders met waterkanonnen en traangas uit elkaar te drijven.

Erdogan is woedend over het opgedoken telefoongesprek, omdat de opname volgens hem nep is. De premier noemt het een valse aanval.

Onrust

De gelekte opname veroorzaakt veel politieke onrust in Turkije. Binnen een dag heeft het YouTube-fragment 1,5 miljoen hits en de oppositie eist het onmiddellijke aftreden van Erdogan.

Turkse regeringsfunctionarissen zeiden gisteren dat duizenden politici de afgelopen drie jaar illegaal zijn getapt. De daders zouden met de taps politici hebben willen chanteren.

Twee kranten die loyaal zijn aan de regering-Erdogan schreven dat het idee voor de taps afkomstig was van aanklagers die banden hebben met Fethullah Gülen, een invloedrijke geestelijke die op voet van oorlog staat met de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl