NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Erdogan woedend over 'nepgesprek'

De Turkse premier Erdogan is woedend over een geluidsopname op internet, waarin hij een gesprek zou hebben met zijn zoon. De opname is volgens Erdogan een "valse aanval" op hem.

Gisteren verschenen op YouTube fragmenten uit een telefoongesprek dat Erdogan zou hebben gevoerd met zijn zoon Bilal. Daarin raadt de premier zijn zoon aan grote sommen contant geld uit hun huis in veiligheid te brengen.

Corruptie

Het gesprek zou half december zijn opgenomen, kort nadat de zoons van drie ministers waren opgepakt op verdenking van corruptie.

Vanmorgen zei Erdogan tegen zijn partijgenoten dat de opnames nep zijn en dat hij juridische stappen zal ondernemen tegen de daders.

De oppositie in Turkije heeft Erdogan opgeroepen af te treden, omdat de regering zijn legitimiteit kwijt zou zijn.

Tegenstander

Regeringsgezinde kranten meldden gisteren dat sinds 2011 duizenden hoge politici en zakenmensen zijn afgeluisterd. Dat zou zijn gedaan door openbaar aanklagers, die aanhangers zijn van de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, een tegenstander van Erdogan. Aanhangers van Gülen bekleden belangrijke posities in Turkije.

In totaal zouden zo'n 7000 mensen zijn afgeluisterd, onder het mom van terreurbestrijding. De betrokken aanklagers weerspreken de beschuldigingen.

STER reclame