NOS NieuwsAangepast

Oekraïne smeedt nieuwe regering

De nieuwe machthebbers in Oekraïne willen vandaag een nieuwe interim-regering presenteren. Een aantal posten is al bezet, maar wie er premier wordt, is bijvoorbeeld nog niet duidelijk. Waar de afgezette president Janoekovitsj verblijft, is onduidelijk.

Een van de kandidaten om premier te worden is oppositieleider Arseni Jatsenjoek. Hij is net als Joelia Timosjenko een vertegenwoordiger van de Vaderland-partij. Timosjenko heeft gezegd dat ze geen premier wil worden; ze heeft zich kandidaat gesteld voor het presidentschap.

Westerse landen hebben aangekondigd de nieuwe regering van Oekraïne financieel te willen steunen. Zowel de EU als de VS laat wel doorschemeren dat die hulp waarschijnlijk pas na de verkiezingen, mogelijk in mei, zal worden geboden, en dat het IMF erbij betrokken zal worden. Oekraïne zal dan stevig moeten hervormen en bezuinigingen moeten doorvoeren.

Maskers en kalasjnikovs

Waarnemend president Toertsjinov waarschuwde gisteren dat Oekraïne dringend hulp nodig heeft om een bankroet af te wenden. Volgens hem is de komende twee jaar ruim 25 miljard euro nodig. Kiev kreeg eerder een lening van Rusland, maar die is opgeschort.

Anders dan de EU en de VS stelt Rusland zich kritisch op tegenover de nieuwe machthebbers. Gisteren zei premier Medvedev dat hij geen wettige Oekraïense gesprekspartner ziet. "Als mannen in Kiev met zwarte maskers en kalasjnikovs worden beschouwd als een regering, zal het voor ons moeilijk worden om ermee samen te werken."

Massamoord

In Oekraïne hebben veel bondgenoten van Janoekovitsj zich van hem afgekeerd. Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Avakov maakte gisteren bekend dat er een arrestatiebevel tegen Janoekovitsj is uitgevaardigd en dat hij zal worden opgepakt op verdenking van massamoord op betogers.

De Oekraïense ambassadeur bij de VN, Joeri Sergejev, benadrukte dat er geen sprake is van een staatsgreep in zijn land. Janoekovitsj is gevlucht, "heeft zijn plichten verzuimd en zichzelf vernietigd", zei Sergejev. Tegelijkertijd benadrukte hij dat Oekraïne "een partner" moet zijn van de EU maar ook "een goede vriend" van Rusland.

De Krim

Waar Janoekovitsj verblijft, is niet duidelijk. Hij zou na zijn vertrek uit Kiev zijn gesignaleerd in Charkov, Donjetsk en op de Krim. Naar verluidt reist hij nog met een klein gezelschap van vertrouwelingen, om niet te veel op te vallen.

Janoekovitsj liet zaterdag voor het laatst wat van zich horen. Toen zei hij in een interview met een lokaal tv-station in Charkov dat hij niet zal aftreden. Hij sprak van een staatsgreep en vergeleek de situatie met de jaren dertig in Duitsland, toen Hitler aan de macht kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl