De opening van de nieuwe luchthaven van Berlijn wordt mogelijk nog verder uitgesteld. Het Duitse persbureau DPA heeft een brief van directeur Mehdorn in handen waarin hij waarschuwt dat het wel eens 2016 kan worden. Vorige maand nog zei Mehdorn alles in het werk te stellen om 2015 te halen.

De laatste tegenslag komt door de renovatie van de noordelijk start- en landingsbaan, die nu nog onderdeel uitmaakt van de aangrenzende oude luchthaven Schönefeld. De werkzaamheden zouden eigenlijk deze zomer beginnen, waardoor een deel van de vluchten van en naar Schönefeld zou worden omgeleid naar een baan van de nieuwe luchthaven.

Geluidsoverlast

Dat plan stuitte op verzet bij omwonenden, van wie de huizen nog geen goede geluidsisolatie hebben. Dat moet eerst gebeuren voordat er vliegtuigen op de nieuwe start- en landingsbaan mogen komen. Directeur Mehdorn denkt dat de renovatie van de noordelijke baan op zijn vroegst in maart 2015 kan beginnen (.pdf).

De luchthaven Berlijn-Brandenburg zou oorspronkelijk in november 2011 worden geopend, maar dat is keer op keer uitgesteld. Inmiddels is het complex miljarden duurder geworden dan begroot.

STER reclame