NOS NieuwsAangepast

Duits kabinet bezoekt Israël

De Duitse bondskanselier Merkel brengt met bijna haar voltallige ministersploeg een tweedaags bezoek aan Israël. Op de agenda staan gesprekken met het Israëlische kabinet over het vastgelopen vredesproces met de Palestijnen, het kernenergieprogramma van Iran en de Duits-Israëlische betrekkingen.

Het beeld van Duitsland is de laatste jaren in Israël veranderd, niet in de laatste plaats door het optreden van Merkel. President Peres heeft zijn bewondering voor haar uitgesproken. "Zonder dat ze haar stem verheft, wordt ze in de hele wereld gehoord en gerespecteerd, ook in Israël", heeft Peres gezegd.

In besloten kring spreekt Merkel naar verluidt duidelijke taal. Twee jaar geleden uitte ze tegenover premier Netanyahu kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid. Die zei na afloop van die ontmoeting "dat we het erover eens zijn dat we het oneens zijn".

Duitse druk

De Israëlische geschiedkundige Mosje Zimmermann heeft voorafgaand aan het bezoek de Duitse regering opgeroepen de druk op Israël te verhogen om een tweestaten-oplossing met de Palestijnen te aanvaarden. Zimmermann is directeur van het Instituut voor Duitse geschiedenis aan de universiteit van Jeruzalem.

De tijd is rijp voor een Palestijnse staat, vindt Zimmermann. "Duitsland staat voor Europa, en als Merkel hier klare taal spreekt, zullen de Israëlische politici begrijpen waar het om gaat", zegt Zimmermann.

De leider van de Duitse Groenen deed vanochtend ook een beroep op de bondskanselier om premier Netanyahu duidelijk te maken dat de verdere bouw van woningen op Palestijns gebied niet in het belang van Israël is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl