President Museveni van Uganda heeft de anti-homowet getekend. Dat deed hij tijdens een persbijeenkomst. Door de wet kunnen homo's in het Afrikaanse land harder worden gestraft.

Homo's die voor het eerst worden 'betrapt' op homoseksuele handelingen kunnen veertien jaar cel krijgen. Iemand die vaker wordt aangeklaagd, kan worden veroordeeld tot levenslang.

Kritiek

De wet leidt vooral in het Westen tot felle kritiek. President Obama zei dat de wet de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Uganda beschadigt en gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse hulpverlening aan het land.

Ook minister Timmermans zei dat invoering van de wet niet zonder gevolgen kan blijven. Nederland geeft elk jaar 23 miljoen euro aan Uganda. De helft daarvan gaat naar voedselhulp, de rest is voor het versterken van de rechtsstaat, het bevorderen van democratie en het verbeteren van de mensenrechten in Uganda.

President Museveni weigerde eerder de wet te ondertekenen, omdat er volgens hem te weinig parlementariërs aanwezig waren toen de wet werd aangenomen.

STER reclame