NOS NieuwsAangepast

Oekraïense toenadering tot EU

De tijdelijke Oekraïense president Toertsjinov wil "terugkeren op het pad van Europese integratie". Dat zei hij in zijn eerste toespraak tot het Oekraïense volk.

Volgens Toertsjinov moet het aanhalen van de banden met Europa de komende tijd prioriteit krijgen. Tegelijk benadrukte hij dat hij bereid is tot gesprekken met Rusland. Het is volgens hem nodig om over een "nieuwe, gelijkwaardige relatie" te spreken.

Op ongeveer hetzelfde moment als de toespraak van Toertsjinov maakte Rusland bekend dat het zijn ambassadeur in Oekraïne naar Moskou heeft geroepen. Vanwege "de verslechterende situatie in Oekraïne" is er overleg nodig, zegt Rusland.

Toertsjinov werd eerder vandaag door het parlement benoemd tot waarnemend president. De functie was vacant sinds gisteren, toen president Janoekovitsj werd afgezet. Janoekovitsj stond bekend als anti-Europees.

Indruk

Interim-president Toertsjinov noemde de afgelopen tijd de "meest tragische dagen uit onze moderne geschiedenis", maar toonde ook trots. "Met onze vreedzame protesten voor de bescherming van onze vrijheden hebben we indruk gemaakt op de hele wereld."

Toertsjinov sprak ook over de tientallen doden die de afgelopen week vielen bij geweld in Oekraïne. "Voor de overwinning op de dictatuur hebben we een extreem hoge prijs betaald", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl