NOS NieuwsAangepast

Spanning in tweede stad Oekraïne

In Charkov in het oosten van Oekraïne staan twee groepen tegenover elkaar. Er hangt een gespannen sfeer, maar het is nog niet tot botsingen gekomen.

Zeker duizend mensen die de oppositie in Kiev steunen, staan met stokken tegenover een kleinere groep inwoners van Charkov, die nog het gezag van de afgezette president Janoekovitsj erkennen. Dat meldt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die in Charkov is.

De oppositiebetogers blokkeren het kantoor van de gouverneur van Charkov, een vriend van de verdreven president. Ze dagen de pro-Russische bewoners van Charkov uit, die aan de overkant van de straat staan. Veel inwoners van Charkov zijn etnische Russen.

De gouverneur van Charkov ziet de machtswisseling in Kiev als een staatsgreep.

Opsplitsing

Er zijn berichten dat Janoekovitsj naar Charkov is gevlucht en dat hij van daaruit wil aansturen op een splitsing van Oekraïne. Maar volgens Gert-Jan Dennekamp is Janoekovitsj ook in Charkov niet populair.

De mensen in Charkov willen zich niet neerleggen bij de nieuwe macht in Kiev, maar ze voelen ook niets voor een opsplitsing van hun land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl