Kroonluchters, gouden kranen, een botanische tuin en een zorgvuldig bijgehouden golfbaan. Met verbazing en afschuw bekeken duizenden Oekraïners vandaag de luxe en weldaad van het verlaten landhuis van president Janoekovitsj.

Toen vanochtend het gerucht de ronde deed dat de Oekraïense president Kiev had verlaten en naar het oosten van het land was gevlucht, gingen nieuwsgierige betogers af op het landgoed van de president net buiten Kiev.

Bonnetjes

Eerst aarzelden ze nog om het terrein op te gaan, maar hun nieuwsgierigheid won het snel. Het landgoed werd bewaakt door militairen. Desondanks mochten Oekraïners en journalisten vrij rond lopen over het terrein en bij het huis naar binnen gluren.

De foto's die ze maakten, gingen meteen het internet over. Ze tonen onder meer een schip, een garage vol boten en een wagenpark. Ook zouden er bonnetjes zijn gevonden met pittige bedragen.

Staatsgreep

De president en zijn familie zouden nog kapitalen op buitenlandse bankrekeningen hebben gestald, maar die zijn voorlopig bevroren.

Het parlement zette president Janoekovitsj vanmiddag af. Vanuit de stad Charkov liet hij weten dat hij zich niet neerlegt bij de situatie. Janoekovitsj weigert af te treden. Volgens hem is er een staatsgreep tegen hem gepleegd.

STER reclame