De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, die vandaag werd vrijgelaten uit de gevangenis, heeft vanuit haar rolstoel de betogers op het Onafhankelijkheidsplein toegesproken. Ze werd er door veel mensen als heldin onthaald, maar er was ook gefluit te horen.

Timosjenko riep de betogers op om het protest vol te houden, ook al heeft het parlement besloten president Janoekovitsj af te zetten. Verder stond ze stil bij de tientallen doden die tijdens de protesten zijn gevallen. "Jullie zijn helden, jullie zijn de besten van Oekraïne", zei ze over de omgekomen betogers.

Volgens officiële cijfers heeft de machtsstrijd in Oekraïne 82 levens geëist. Kort na haar landing in Kiev zei Timosjenko al dat de verantwoordelijken gestraft moeten worden.

Zon en hemel

De oud-premier, die was veroordeeld voor onder meer machtsmisbruik, werd vandaag vrijgelaten uit het gevangenisziekenhuis in Charkov. Direct na haar vrijlating kondigde ze al aan dat ze zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen op 25 mei.

Hoewel president Janoekovitsj niet van aftreden wil weten, zegt Timosjenko dat Oekraïne vandaag is bevrijd. "Ons vaderland kan vanaf vandaag de zon en de hemel zien omdat de dictatuur is beëindigd".

Timosjenko is de aartsrivaal van Janoekovitsj. Ze verloor in 2010 de presidentsverkiezingen van hem. In 2011 werd ze veroordeeld tot zeven jaar cel; volgens haar aanhangers in een politiek proces dat werd geregisseerd door Janoekovitsj.

Zwakke gezondheid

De 53-jarige oud-premier verliet het ziekenhuis in een rolstoel. Ze werd in het ziekenhuis behandeld aan ernstige rugklachten. Tijdens haar gevangenschap ging ze ook in hongerstaking, waardoor haar toestand nog verder verslechterde.

Ondanks haar zwakke gezondheid kon ze vandaag gewoon naar Kiev vliegen, de pers te woord staan en de betogers op het Onafhankelijkheidsplein toespreken.

STER reclame