NOS SchaatsenAangepast

Nederlandse mannen pakken goud

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft in Sotsji goud veroverd door de Koreanen in de finale te verslaan. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij waren over acht ronden de snelsten in een olympisch record: 3.37,71. Korea noteerde 3.40,85

Anders dan de uitslag doet vermoeden, ging de wedstrijd lange tijd gelijk op. Pas in de laatste twee ronden wist Nederland afstand te nemen. Na twee mislukte Spelen (twee keer brons) moest het in Sotsji gebeuren voor Nederland. Ondanks een relletje een paar uur voor de finale kwam het goed. Jorrit Bergsma meldde zich zaterdagochtend af als reserve omdat hij zich niet serieus genomen voelde.

Polen pakt brons

Het brons ging naar Polen. Zbigniew Brodka, Konrad Niedzwiedzki en Jan Szymanski versloegen Canada, de gouden medaillewinnaars van 2010. De D-finale ging tussen Amerika en Frankrijk. Zonder Shani Davis wisten de Verenigde Staten zich te verzekeren van de zevende plaats. Brian Hansen, Jonathan Kuck en Joey Mantia waren Alexis Contin, Ewen Fernandez en Benjamin Mace te snel af.

De strijd om plek vijf werd gewonnen door Noorwegen. Havard Bokko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen waren te sterk voor Rusland, dat zonder Ivan Skobrev op het ijs verscheen.

De ploegenachtervolging, die pas sinds acht jaar een olympisch onderdeel is, werd in 2006 gewonnen door Italië. In dat jaar pakte Nederland brons. In 2010 ging de olympische titel naar Canada. Ook toen eindigden de Nederlandse mannen als derde.

Medaille-uitreiking direct na wedstrijd

De medailles werden voor het eerst deze Olympische Spelen direct na de wedstrijd uitgereikt. Omdat het te druk is op Medals Plaza en morgen al de sluitingsceremonie is, kregen de schaatsers in de Adler Arena de medailles om de nek gehangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl