NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Janoekovitsj: ik treed niet af

President Janoekovitsj van Oekraïne weigert af te treden. In een toespraak voor een lokaal tv-station in Charkov zei hij dat er een staatsgreep tegen hem is gepleegd. Hij vergeleek de situatie met die in de jaren dertig toen in Duitsland de nazi's aan de macht kwamen. Janoekovitsj zei dat hij wil proberen om het volk tegen "bandieten" te beschermen.

Volgens verslaggever Kysia Hekster maakte hij een aangeslagen indruk. "Dit is niet iemand die alles nog onder controle heeft", zegt ze.

Illegaal

De wetten die het parlement op dit moment aanneemt zijn illegaal, zei hij. Het parlement stuurde de afgelopen dagen de parlementsvoorzitter en de hoogste aanklager naar huis.

Ook stemde het in met de vervroegde vrijlating van oud-premier Timosjenko en werd de gehate minister van Binnenlandse Zaken vervangen. Oppositieleider Klitsjko wil een resolutie in stemming brengen die Janoekovitsj tot aftreden moet dwingen.

De president zei verder dat zijn auto is beschoten, maar dat hij niet bang is en in Oekraïne wil blijven. Hij maakte een vermoeide indruk.

Angst

Hekster is Lviv in het westen van Oekraïne. De bevolking daar houdt zijn hart vast voor de gebeurtenissen in het oosten van het land, waar Janoekovitsj nu is.

Het grootste deel van de bevolking daar wil niets van westerse ideeën weten en is meer op Rusland gericht. Hekster sluit niet uit dat het oosten van het land achter Janoekovtsj blijft staan en zich afsplitst.

STER reclame