Het bewind van de Oekraïense president Janoekovitsj lijkt nu definitief voorbij. De president is niet meer in zijn kantoor in de hoofdstad Kiev. Samen met enkele vertrouwelingen is hij naar de stad Charkov vertrokken, waar hij nog aanhangers heeft.

Intussen wordt geroepen om het aftreden van de president. Pas als hij zijn functie heeft neergelegd, willen de betogers hun protesten staken en instemmen met het akkoord dat gisteren is gesloten.

Veiligheidstroepen

Ook de veiligheidstroepen hebben zich nu aan de kant van de oppositie geschaard. De chefs van verschillende eenheden, onder wie de gehate Berkut, kwamen naar het parlement. Ze beloofden niet in te grijpen bij conflicten met het volk. De politie liep al eerder over.

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken moet nu samen met de bevolking worden gewerkt aan de vorming van een "onafhankelijk, democratisch en gewoon Europees land".

Klitsjko

In het akkoord van gisteren zijn onder meer vervroegde verkiezingen geregeld. Oppositieleider Klitsjko zegt dat die uiterlijk 25 mei moeten worden gehouden. Klitsjko wil ook snel in het parlement een resolutie in stemming brengen om de president af te zetten. Als Janoekovitsj niet snel besluit om zelf op te stappen, kan hij met de resolutie daartoe worden gedwongen.

Nu Janoekovitsj Kiev heeft verlaten, zijn journalisten zijn kantoor binnengegaan. Vanochtend liepen er nog wel een paar veiligheidsfunctionarissen in het gebouw, maar die grepen niet in.

Ook betogers zijn bij het kantoor van de president, maar zij zeggen dat ze geen behoefte hebben om naar binnen te gaan. De betogers hadden eerder al de wegen naar het kantoor geblokkeerd.

Charkov

Janoekovitsj zou Kiev gisteravond hebben verlaten. Parlementsvoorzitter Rybak heeft vanochtend zijn functie als neergelegd, naar hij zegt om gezondheidsredenen.

Een parlementariër van de Vaderlandspartij van oud-premier Timosjenko is aangewezen als nieuwe parlementsvoorzitter. Gisteren bepaalde het parlement al tijdens een korte zitting dat de gevangen oud-premier moet vrijkomen. Officieel is daar de handtekening van Janoekovitsj voor nodig, maar dat gaat nu mogelijk anders.

De betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev lieten gisteren duidelijk weten dat zij een akkoord alleen zien zitten als president Janoekovitsj zijn functie neerlegt. Door de ontwikkelingen van de afgelopen dagen lijkt dat moment nu nabij.

STER reclame