Premier Rutte accepteert het niet als bij de gemeenteraadsverkiezingen minder dan de helft van de kiezers naar de stembus gaat. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt hij dat hij iedere kans zal grijpen om mensen op te roepen te gaan stemmen.

Deze week presenteerde TNS Nipo een onderzoek over de verkiezingen van 19 maart. Het onderzoeksbureau verwacht dat niet meer dan 50 procent van de kiezers naar de stembus gaat en dat zou een historisch dieptepunt zijn bij raadsverkiezingen. Rutte ziet dat niet gebeuren en hij is ervan overtuigd dat de opkomst boven de 50 procent zal liggen, misschien wel een stúk hoger. Hij benadrukt dat voor de meeste partijen de campagne nog moet beginnen.

Uniek

Rutte zegt dat alle partijen hard werken aan een hoge opkomst. "We leven in een uniek systeem, slechts een klein deel van de wereld kent een democratie en de gemeente is de bestuurslaag die het dichtst bij de mensen staat."

Volgens TNS Nipo is de belangrijkste reden voor mensen om thuis te blijven dat de politici toch niet luisteren. Rutte zegt daarover: "Dat politici niet luisteren en dat het allemaal graaiers zijn, hoor je al 200 jaar." Hij wil met de mensen in gesprek om dat beeld te bestrijden.

NOS Met het Oog op Morgen, 23.00 uur Radio 1

STER reclame