Maandenlang werd er gedemonstreerd tegen de Oekraïense regering. Pogingen om de oppositie en de regering van president Janoekovitsj op een lijn te krijgen, liepen verschillende keren op niets uit.

Na hevige rellen deze week zijn de leiders van de oppositie opnieuw rond de tafel gaan zitten met de regering. Na lang overleg besloot de president vanochtend om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

De oppositie, die bestaat uit verschillende groepen, stromingen en partijen, heeft officieel nog niet gereageerd. Wie zijn de belangrijke spelers van de oppositie eigenlijk?

Joelia Timosjenko - Vaderland

Timosjenko had een belangrijke rol bij de Oranjerevolutie in 2004, waarbij Viktor Joesjtsjenko aan de macht kwam. Hij was de leider van de opstand tegen Viktor Janoekovitsj, die na frauduleuze verkiezingen president was geworden. Timosjenko werd na de revolutie premier, maar de relatie tussen haar en president Joesjtsjenko verslechterde. Een half jaar na de beëdiging werd haar kabinet door Joesjtsjenko naar huis gestuurd.

In 2007 werd Timosjenko opnieuw premier. Dat bleef ze tot 2010, toen zij de presidentsverkiezingen verloor. Het parlement nam een motie van wantrouwen aan tegen de regering-Timosjenko en zij trad af.

In 2011 werd de oud-premier gearresteerd op verdenking van machtsmisbruik. Ze werd veroordeeld tot zeven jaar cel en zit nu nog steeds vast.

De rechtszaak is niet onomstreden. Aanhangers van Timosjenko zeggen dat het een showproces was en dat zij een politiek gevangene is. Een van de belangrijke eisen van de oppositie is dan ook dat Timosjenko weer wordt vrijgelaten.

Omdat Timosjenko nog in de gevangenis zit, wordt haar partij Vaderland vertegenwoordigd door Arseni Jatsenjoek.

Vitali Klitsjko - Stoot

Meervoudig wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko is ruim een jaar de leider van de politieke partij Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervorming. In Oekraïne kennen ze die partij vooral onder de afkorting Oedar, dat Stoot betekent. Namens die partij, de tweede oppositiepartij van het land, zit hij in het parlement.

Toen de grote demonstraties eind vorig jaar begonnen, kreeg Klitsjko een belangrijke rol. Als beroemde bokser kon hij de demonstranten een gezicht geven.

Klitsjko is een voorstander van een nauwere samenwerking met de Europese Unie. Hij zegt dat president Janoekovitsj bewust de gesprekken met de EU verstoort. De oud-bokser wil ook graag dat Oekraïne de banden met de NAVO aanhaalt.

Joeri Loetsenko - Derde Republiek

Loetsenko is de voormalige minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne. In 2012 werd hij tot vier jaar cel veroordeeld voor verduistering en machtsmisbruik. Ruim een jaar later kreeg hij gratie van president Janoekovitsj, om gezondheidsredenen.

Volgens Loetsenko is hij alleen maar veroordeeld uit politieke motieven. Ook de Europese Unie en de VS zetten hun vraagtekens bij het proces.

Na zijn vrijlating richtte Loetsenko de "Derde Republiek" op. Dat is geen politieke partij, maar een volksbeweging die hervormingen wil doorvoeren.

In november was Loetsenko een van de oprichters van Euromaidan, een organisatie waarin verschillende oppositiegroepen zijn verenigd. Ook Timosjenko, Jatsenjoek en Klitsjko leiden deze groep.

Oleh Tjahnibok - Svoboda

Tjahnibok is de leider van de extreem-rechtse partij Svoboda. De nationalisten vormen een klein deel van de oppositie. Svoboda heeft 36 van de 450 zetels in het Oekraïense parlement.

Tjahnibok is al tien jaar leider van Svoboda. De partij is erg nationalistisch en zet zich sterk af tegen het communisme. Op de website van de partij wordt opgeroepen tot een revolutie. Oekraïne staat volgens Svoboda aan de rand van de afgrond en kan alleen worden gered met radicale hervormingen op politiek, economisch en ethisch gebied.

Onder de demonstranten tegen de regering zijn dan ook leden van de extreem-rechtse partij. Aanhangers van de regering-Janoekovitsj zeggen daarom dat het "neo-fascisme" de kop opsteekt in Oekraïne.

STER reclame