NOS VoetbalAangepast

Blik op buitenlands voetbal

De 22ste speelronde in de Bundesliga wordt vrijdagavond geopend met Schalke 04 - FSV Mainz. Het Schalke van Klaas Jan Huntelaar staat op de vierde plaats met negentien punten achterstand op de ongenaakbare koploper en kampioen Bayern München. Voor de gastheren is het duel met Mainz ook de generale repetitie voor de thuiswedstrijd woensdagavond in de Champions League tegen Real Madrid, de oude club van Huntelaar.

De international en topscorer is volledig fit na zijn langdurige knieblessure en weet het net direct weer te vinden. Vorige week maakte Huntelaar nog het winnende doelpunt tegen Bayer Leverkusen, de nummer twee van de ranglijst.

Weg omhoog Verbeek

Onderin de Bundesliga vindt trainer Gertjan Verbeek met FC Nürnberg steeds verder de weg omhoog. Na drie overwinningen in de laatste vier duels is Nürnberg gestegen naar de veilige veertiende plaats. En er liggen weer drie punten in het verschiet, want Nürnberg speelt zaterdag thuis tegen hekkensluiter Eintracht Braunschweig. Het verschil is vijf punten.

Braunschweig won vorige week wel met 4-2 van Hamburger SV. De nummer voorlaatst ontsloeg vervolgens trainer Bert van Marwijk. Zijn opvolger Mirko Slomka maakt zaterdag zijn debuut voor HSV in de zware thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund, dat derde staat. HSV-aanvoerder Rafael van der Vaart ontbreekt vanwege een enkelblessure. Hij was er eerder deze competitie wel bij, toen in Dortmund met 6-2 werd verloren.

De 22ste speelronde wordt zondagavond afgesloten met Hannover 96 - Bayern München.

Standbeeld Bergkamp

In de Premier League wil Arsenal de koppositie heroveren op Chelsea. Het verschil tussen de titelkandidaten is maar één punt. Chelsea komt zaterdagmiddag als eerste in actie, thuis tegen Everton. Daarna is het de beurt aan Arsenal, dat Sunderland ontvangt.

Voor aanvang wordt voor het stadion van Arsenal het standbeeld van Dennis Bergkamp onthuld. Een van Nederlands beste voetballers wordt door Arsenal geëerd voor zijn grote verdiensten voor de Londense club. Bergkamp speelde elf seizoenen voor de Gunners en had met zijn spel een groot aandeel in de successen.

Zo maakte hij ruim honderd doelpunten voor Arsenal, de één nog mooier dan de ander. In de periode van Bergkamp werd de topclub drie keer landskampioen, won het vier keer de FA Cup en werd in zijn laatste seizoen de Champions League-finale gehaald. Die ging in 2006 met 2-1 verloren tegen Barcelona. Arsenal-coach Arsène Wenger hield destijds Bergkamp de hele finale op de bank. Net als Robin van Persie.

Bergkamp was erbij in 2004, toen Arsenal zijn laatste landstitel vierde. Tien jaar na dato moet dat weer eens gebeuren. In de rust van Arsenal - Sunderland krijgt Bergkamp een ereronde.

Debuut Magath

Het is spannend bovenin de Premier League. Nummer drie Manchester City, met evenveel verliespunten als koploper Chelsea, speelt zaterdag thuis tegen Stoke City. Liverpool, op de vierde plaats op vier punten van Chelsea, speelt zondag in eigen stadion tegen het Nederlands geörienteerde Swansea City.

Andere wedstrijden van de 27ste speelronde zijn Crystal Palace - Manchester United, Newcastle United - Aston Villa en West Bromwich Albion - Fulham. Bij hekkensluiter Fulham, met doelman Maarten Stekelenburg en verdediger John Heitinga, maakt trainer Felix Magath zijn debuut als opvolger van de ontslagen René Meulensteen.

Spaans supertrio

De topdrie in Spanje blijft elkaar geen duimbreed toegeven. Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid staan samen bovenaan met zestig punten. Koploper-op-doelsaldo Barcelona is zaterdagavond op bezoek bij Real Sociedad, de Baskische club die vorige week door Barça werd verslagen in de halve finale van het Spaanse bekertoernooi.

Real Madrid speelt eerder op zaterdag thuis tegen Elche. Reals topscorer Ronaldo zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Van de topdrie sluit Atlético zondagavond het weekend af met de uitwedstrijd tegen Osasuna.

De drie titelkandidaten komen elkaar dit seizoen nog drie keer in een onderling duel tegen: volgende week zondag is er de Madrileens derby Atlético - Real, zondag 23 maart staat de klassieker Real Madrid - Barcelona op het programma en op de laatste speeldag, zaterdag 17 mei: Barcelona - Atlético Madrid.

Derby's in Turijn en Istanbul

In de Italiaanse Serie A begint de 25ste speelronde zaterdagavond met Bologna - AS Roma. De Romeinse club van Kevin Strootman staat met een wedstrijd minder gespeeld negen punten achter op Juventus. De koploper en kampioen heeft zondagavond in eigen stadion de Turijnse derby tegen Torino op het programma staan. Zondagmiddag is het Sampdoria - AC Milan.

Als vanouds wordt de Turkse competitie gedomineerd door de drie topclubs uit Istanbul. Besiktas en Galatasaray spelen zaterdagavond tegen elkaar. Het zijn de nummers twee en drie van de ranglijst met een verschil van één punt in het voordeel van Besiktas, dat op vier punten staat van Fenerbahçe.

De koploper uit Istanbul, met Dirk Kuijt, komt pas maandagavond in actie bij en tegen Elazigspor. Kampioen Galatasaray wacht na het duel met Besiktas de clash met Chelsea in de Champions League, woensdag in Istanbul. Wederom een weerzien voor Wesley Sneijder met zijn voormalige trainer bij Internazionale, José Mourinho.

Strijd om laatste play-off-plaatsen

In de Belgische competitie zijn er nog vier speelronden voordat de play-offs beginnen. Vier clubs zijn al zeker van de beslissende ronde om de landstitel: koploper Standard Luik, Club Brugge, kampioen Anderlecht en Zulte Waregem. De twee resterende plaatsen gaan waarschijnlijk naar Lokeren Racing Genk, de ploeg van trainer Mario Been. AA Gent en Kortrijk hebben ook nog een kans(je). Genk speelt zondagavond thuis tegen Waasland-Beveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl