President: akkoord in Oekraïne

time icon Aangepast

De Oekraïense regering meldt dat er een akkoord is bereikt met de oppositie. In een verklaring op de site van president Janoekovitsj staat dat het akkoord rond het middaguur in zijn kantoor wordt getekend. Een woordvoerder van Janoekovitsj zei eerder dat de president bereid is concessies te doen.

De EU-onderhandelaars willen niet bevestigen dat er een akkoord is. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius zegt dat de oppositie zich nog eerst onderling moet beraden.

Naast Fabius en vertegenwoordigers van de Oekraïense regering en oppositie waren vannacht ook de Duitse en Poolse minister van Buitenlandse Zaken bij het overleg aanwezig. Ook bemiddelde een Russische vertegenwoordiger.

De EU pleit voor een overgangsregering, een grondwetswijziging en vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen.

Aftreden

De oppositie eist het aftreden van president Janoekovitsj, maar die heeft tot nu toe gezegd dat hij dat niet doet. Voor de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev is er geen alternatief, de president moet weg, zegt NOS-correspondent Gert-Jan Dennekamp. Ze wachten nu af wat er verder gaat gebeuren.

Rustig

Het was de afgelopen nacht relatief rustig op het plein in het centrum van Kiev. Wel trokken veel betogers gewapend met stokken naar de rand van de stad, omdat ze hadden gehoord dat militairen onderweg waren naar Kiev om versterking te verlenen.

Gisteren kwamen in Kiev tientallen mensen om het leven bij de protesten.

Blokkades

De wegblokkades aan de Pools-Oekraïense grens, die begin deze week door Oekraïense betogers werden opgeworpen, zijn weer opgeheven. Volgens de Poolse douane kan verkeer daardoor weer de grens oversteken. Polen vreesde dat de wegblokkades de handel met Oekraïne zouden schaden.

STER Reclame