NOS NieuwsAangepast

Nachtelijk beraad in Kiev

In Kiev onderhandelen regering en oppositie al de hele nacht over een oplossing voor de crisis. Ministers uit Duitsland, Frankrijk en Polen bemiddelden en ook was een Russische vertegenwoordiger aanwezig.

Tegen de ochtend zei een bron tegen het persbureau Reuters dat de gesprekken elk moment konden worden afgerond. Of dat betekent dat de partijen het ook eens zijn over hoe het land verder moet, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de president zei dat hij bereid is concessies te doen, maar vertelde niet welke.

De drie EU-ministers spraken gisteren met de twee partijen afzonderlijk over een uitweg uit de crisis. Ze pleitten voor een overgangsregering, een grondwetswijziging en vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen. Daarna begon rond middernacht het gezamenlijke overleg.

Afwachten

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev wordt met spanning gewacht op de uitkomst van de gesprekken. Het bleef van relatief rustig op het plein, waar enkele honderden mensen de nacht doorbrachten. Volgens het persbureau AP waren er geen overheidstroepen meer op het plein.

Deze week vielen er bij gevechten tussen demonstranten en politie rond de honderd doden. Een staakt-het-vuren dat de partijen woensdagavond afspraken, sneuvelde al weer op donderdagochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl