De Amerikaanse president Barack Obama ontvangt later vandaag de dalai lama. De geestelijk leider van de Tibetanen brengt een bezoek aan het Witte Huis.

Waarom de twee elkaar ontmoeten, is niet bekendgemaakt. Volgens een woordvoerster van het Witte Huis is de VS bezorgd over de voortdurende spanningen en de verslechterende situatie van de mensenrechten in Tibet. De VS wil de Chinese regering aansporen de dialoog te hervatten.

China boos

China veroordeelt de ontmoeting. Het land dringt er bij de VS op aan de ontmoeting te schrappen. Als het toch doorgaat, zal dat volgens China de banden tussen beide landen "ernstig beschadigen".

De ontmoeting met de dalai lama is een "grove inmenging" in een binnenlandse aangelegenheid, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerdere ontmoeting

De twee Nobelprijswinnaars ontmoetten elkaar eerder juli 2011. Ook op die ontmoeting werd verontwaardigd gereageerd door China, dat ook toen vroeg de bijeenkomst te annuleren.

De in ballingschap levende Tibetaanse leider is een symbool van geweldloos verzet van de Tibetanen tegen de bezetting van hun thuisland. China ziet hem echter als een separatist, omdat hij meer autonomie wil voor Tibet.

STER reclame