NOS NieuwsAangepast

Oppositie, regering spreken in Kiev

In Kiev is aan het begin van de nacht het overleg tussen de regering en de oppositie hervat. Drie Europese ministers proberen te bemiddelen in het conflict.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen praatten al de hele dag afzonderlijk met president Janoekovitsj en de leiders van de oppositie. Na een nieuw gesprek met de president schoven na middernacht ook de oppositieleiders aan bij de gesprekken.

Bij het overleg zijn ook de parlementsvoorzitter en enkele parlementariërs aanwezig.

Verkiezingen

De EU-ministers pleiten voor een overgangsregering, een grondwetshervorming en vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen. Het is niet duidelijk of Janoekovitsj bereid is in te stemmen met die suggesties.

Op verzoek van Janoekovitsj is er ook een Russische afgevaardigde bij het overleg uitgenodigd. Verwacht wordt dat de gesprekken tot diep in de nacht zullen duren.

Op het centrale plein in Kiev lijken de betogers de uitkomst van het overleg af te wachten. Het is er vannacht rustig. Wel heeft de oppositie blokkades rond de stad opgeworpen, uit angst dat de regering versterkingen van buiten Kiev stuurt.

Terugtrekken

De Amerikaanse vice-president Biden heeft telefonisch gesproken met Janoekovistj. Hij waarschuwde dat de VS bereid is tot sancties als het geweld niet stopt. Biden eiste dat de president onmiddellijk de politie, sluipschutters en andere eenheden terugtrekt van het belegerde plein in Kiev.

Het Oekraïense parlement nam vanavond een resolutie aan waarin daartoe ook wordt opgeroepen. De wet kon worden aangenomen doordat er bij de stemming voornamelijk leden van de oppositie aanwezig waren. De kans is groot dat Janoekovitsj de wet naast zich neerlegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl