Geen strengere controles Schiphol

time icon Aangepast

De Nationaal Co├Ârdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen op Schiphol aan te scherpen. Het Britse persbureau Reuters meldde donderdagavond dat Schiphol een van de luchthavens is die een waarschuwing heeft gekregen over schoenbommen.

Volgens een woordvoerder van de NCTV worden passagiers al zorgvuldig gecontroleerd. Daarom ziet men geen reden om de controles aan te scherpen.

Plannen

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwde gisteren dat terroristen mogelijk een aanslag plannen met een schoenbom. Specifieke aanwijzingen dat er iets op stapel staat waren er niet, maar voor de zekerheid werden vliegtuigmaatschappijen die op de VS vliegen, gevraagd goed op te letten.

De minister van Binnenlandse Veiligheid benadrukte vandaag dat het gaat om een routinewaarschuwing. "Zoals u weet zijn schoenbommen niks nieuws. Om de zoveel tijd passen we onze adviezen en procedures aan, zodat we waakzaam blijven over mogelijke dreigingen."

Reuters onthulde vanavond dat zo'n dertig luchthavens in Europa, Afrika en het Midden-Oosten zijn geïnformeerd. Naast Schiphol zouden ook Heathrow, Gatwick en Manchester zijn gewaarschuwd. Zowel Amerikaanse als buitenlandse maatschappijen zijn op de hoogte gebracht.

Beruchte bommenmakers

Volgens een anonieme bron van het persbureau is de waarschuwing uitgegeven omdat er aanwijzingen zijn dat de Jemenitische tak van al-Qaida werkt aan een nieuw soort schoenbom. Deze tak heeft een van de meest beruchte bommenmakers van het netwerk, Ibrahim Hassan al-Asiri.

Al-Asiri wordt bijvoorbeeld verdacht van de betrokkenheid bij een mislukte aanslag op een vlucht van Schiphol naar Detroit op Eerste Kerstdag 2009. Toen probeerde een terrorist een bom die in zijn onderbroek was verstopt tot ontploffing te brengen. De man kon door passagiers worden tegengehouden.

STER Reclame