Een vader heeft op Facebook de pagina Benno L. is welkom in onze straat aangemaakt. Meer dan driehonderd mensen vinden de pagina leuk. De initiatiefnemer heeft een zoontje van drie.

De afgelopen dagen ontstond in Leiden grote onrust nadat bekend was geworden dat de veroordeelde zedendelinquent daar van de gemeente zeker een jaar mag wonen. Sindsdien hebben tientallen mensen geprotesteerd bij zijn woning.

De man legt op Facebook uit waarom hij deze pagina is begonnen: "Als vader van een jongetje van drie durf ik dit niet zo goed te zeggen, omdat de Leidenaren ook niet gek zijn. Toch geloof ik er niet in. In de woede en het verzet".

Angst om het hart

Hij vervolgt: "het afkeuren van de volkswoede is niet genoeg. Er moeten genoeg mensen zijn die zeggen: 'welkom in mijn straat'? - desnoods met angst om het hart. Zelfs het opzetten van deze pagina kostte me de grootste moeite. En het is maar zo'n klein gebaar. Daarom is 't ie er nu. Omdat we ook deze symboliek misschien wel nodig hebben."

Er is inmiddels een levendige discussie op de pagina gaande. De man krijgt veel positieve reacties. Zo schrijft iemand: "Het is niet goed te praten wat er gebeurd is, maar hij is veroordeeld. Heeft zijn straf uitgezeten. Daar eindigt het mee. In een rechtsstaat. Mits het niet weer gebeurt. Volksopstanden en lynchpartijen getuigen van vlak populisme."

Een ander onderschrijft de twijfel die meer bezoekers van de pagina blijken te hebben: "Moest twijfelen om dit te liken, maar ik ben anti-volksgerecht en voor een tweede kans en de rechtstaat. Degene die dit op heeft gericht is een held."

Randdebiel

Niet iedereen steunt de actie. De emoties lopen soms hoog op. Een bezoeker schrijft: "Niks welkom!! En als hij zo welkom is bij jou neem je hem toch lekker in huis!!! Laat 'm slapen op de kamer van je kinderen!! Randdebiel!"

Sommigen geloven niet dat het een serieuze actie is: "Hoop dat dit een smakeloze grap is toch? Iemand wil zo'n vetkees toch niet in de straat!!!"

Sympathie

De beide kampen lijken niet dichter bij elkaar te komen. Een bezoeker schrijft: "Waarom hebben mensen het steeds over sympathie voor een pedo?? Ik zie nergens terug dat er sympathie is. Eerder dat mensen willen bijdragen aan een oplossing. Die man is nu eenmaal vrij. Maak je boos op de rechtsstaat."

Naast de demonstraties in de straat van Benno L., werd ook een Facebookpagina tegen zijn komst naar Leiden aangemaakt. Ruim 5200 mensen vinden die pagina leuk. Gisteren besloot de gemeente tot een samenscholingsverbod in de omgeving van de woning van Benno L.

STER reclame