Het zit wel snor met de acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBT) in het Nederlandse leger. Dat blijkt uit een onderzoek van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Nederland deelt de tweede plek op deze LGBT Military Index met het Verenigd Koninkrijk.

Podiumplaats

Al is het dan geen clean sweep, gedeeld zilver is ook niet slecht. Maar wat hebben onze militairen daaraan? Soms moeten onze jongens en meisjes samenwerken met landen waar het niet normaal is om uit de kast te komen. Zo komen we onze Turkse NAVO-bondgenoten pas tegen op plek 77 en staan de Amerikanen op 40.

Peter Kees Hamstra, voorzitter van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, vertelt dat die samenwerking voor vervelende situaties kan zorgen. "Als je op missie gaat, moet je ineens beslissen: blijf ik in de kast of niet? Je kunt niet meer jezelf zijn en moet liegen over je privéleven."

Nederland liep voorop

In 1974 waren wij het eerste land dat homo's in het leger toeliet. Nieuw-Zeeland streefde ons echter voorbij en mag zich het meest homovriendelijke leger ter wereld noemen. Dat hebben de Nieuw-Zeelanders vooral te danken aan het 'It Gets Better Project', waarmee ze actief campagne voeren voor homo-acceptatie.

Acceptatie

Het doel van de index is om de LGBT'ers beter te integreren binnen het leger. Daarnaast is het ook bedoeld om het leger effectiever te maken en om makkelijker militairen te rekruteren. Het moreel blijkt hoger als mensen zich gerespecteerd voelen.

En dat is volgens Hamstra belangrijk in het leger. "Als militair moet je op elkaar kunnen vertrouwen, dat is een essentieel onderdeel van je werk. Ik hoop ook dat landen zich aangesproken voelen door de lijst en proberen om wat hoger in de lijst te komen."

Door: Maarten

STER reclame