NOS Nieuws Buitenland Aangepast

EU: overgangsregering Oekraïne

Drie ministers van Buitenlandse Zaken van Polen, Duitsland en Frankrijk hebben in Kiev ruim 4 uur lang gesproken met president Janoekovitsj. Zij hebben het staatshoofd een stappenplan voorgesteld voor een politieke oplossing in het conflict tussen demonstranten en regering.

De drie ministers pleiten voor een overgangsregering, een grondwetshervorming en parlements- en presidentsverkiezingen. Het plan biedt een kans om een eind te maken aan het geweld, aldus de Poolse premier Tusk. Volgens Tusk zou de Oekraïense president Janoekovitsj bereid zijn vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen te houden.

Zware onderhandelingen

Na het overleg met Janoekovitsj hebben de drie bewindslieden in de EU-ambassade in Kiev gesproken met vertegenwoordigers van de oppositie. Oppositieleider Klitsjko hoopt dat er in de loop van de nacht een akkoord wordt bereikt.

Na het overleg met de oppositie keerden de ministers Steinmeier (Duitsland), Fabius (Frankrijk) en Sikorski (Polen) weer terug naar het staatshoofd. Een Poolse regeringswoordvoerder verwacht komende nacht ''zware onderhandelingsgesprekken''. Op verzoek van Janoekovitsj sluit een Russische afgevaardigde zich aan bij de bemiddelingsgesprekken.

Woedend

De Amerikaanse president Obama pleit ook voor een politieke oplossing. Hij heeft de regering opgeroepen onmiddellijk de ordetroepen terug te trekken uit de binnenstad van Kiev. Obama is woedend dat veiligheidstroepen met automatische wapens op betogers hebben geschoten.

STER reclame