"Een groot deel van de kiezers blijkt niet geïnteresseerd in lokale politiek en haakt af", zegt Peter Kanne van onderzoeksbureau TNS Nipo. Hij verwacht een laagterecord in de opkomst van de aanstaande verkiezingen.

Hoe laag zal de opkomst precies zijn?

"We zitten nu vier weken voor de verkiezingen, dus het kan zich nog ontwikkelen, maar in ons onderzoek zegt 42 procent van de ruim 1300 ondervraagden dat ze zeker gaan stemmen. Bij de vorige raadsverkiezingen zei 49 procent te gaan stemmen en toen ging uiteindelijk 54 procent ook echt naar de stembus. De opkomst zou dit jaar dus heel goed onder de 50 procent kunnen blijven steken."

Gezondheidszorg blijkt voor kiezers het belangrijkste thema. Daar wil je toch voor stemmen?

"De mensen die van plan zijn wel te gaan stemmen, kijken ook echt goed naar de onderwerpen die op lokaal niveau spelen. Dat zijn bijvoorbeeld gezondheidszorg, armoedebestrijding en de begeleiding van werk en inkomen. Dat zijn onderwerpen waar de gemeenten over gaan. Zes op de tien Nederlanders weten bijvoorbeeld dat er een overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten aan zit te komen. Dat weten ze goed te duiden. Maar dat neemt niet weg dat het grootste deel van de ondervraagden niet geïnteresseerd blijkt in lokale politiek."

De vorige keer was veiligheid het centrale thema...

"Dat is nog steeds een belangrijk onderwerp. Het is nu naar de derde plaats gezakt, na gezondheidszorg en voorzieningen voor ouderen en gehandicapten. Sociaal-culturele onderwerpen zijn voor kiezers op dit moment nu eenmaal minder belangrijk, terwijl sociaal-economische thema's steeds belangrijker worden. Diezelfde ontwikkeling zien we ook in de landelijke politiek."

Welke partijen gaan profiteren van deze verschuiving?

"Kiezers komen vaak bij een lokale partij uit. Als ze toch op een landelijke partij willen stemmen, dan kijken ze ook beter wat die partijen op lokaal niveau doen. Maar de verwachting is dat lokale partijen waarschijnlijk fors gaan winnen. PvdA, VVD en CDA zullen de verliezers worden."

STER reclame