NOS NieuwsAangepast

Blair wilde Murdoch wel adviseren

De Britse oud-premier Tony Blair heeft op het hoogtepunt van het afluisterschandaal bij de krant News of the World zijn diensten als adviseur aangeboden aan eigenaar Rupert Murdoch. Blair deed dat via hoofdredacteur Rebekah Brooks in juli 2011. De twee belden elkaar en Blair vertelde dat hij bereid was om als "onofficiële adviseur" van Murdoch en Brooks te fungeren.

Brooks vertelde over het aanbod in een e-mail aan James Murdoch, de zoon van Rupert. Ze zegt dat Blair haar ook een hart onder de riem stak. "Het waait over. Hou je haaks", zou hij tegen haar hebben gezegd.

Milly Dowler

Het schandaal bij de tabloid News of the World draaide om het afluisteren van de telefoons van een groot aantal mensen in het nieuws: sporters, politici en mensen uit de showbizz. De meeste beroering wekte het hacken van de voicemail van een 13-jarig vermoord meisje, Milly Dowler.

Kort na het telefoongesprek van Blair met Brooks werd News of the World door eigenaar Murdoch opgeheven. Brooks werd gearresteerd omdat ze leiding zou hebben gegeven aan de afluisteroperatie. Ze staat nu terecht.

Britse elite

Het aanbod van Blair toont volgens waarnemers aan hoe nauw de contacten waren tussen Murdoch en Brooks aan de ene kant en de Britse elite aan de andere kant. Volgens critici gebruikte Murdoch zijn toegang tot de top van de Britse politiek om zijn zakenimperium uit te bouwen.

Blair geeft Brooks ook nog advies over de manier waarop de slechte publiciteit voor Murdoch kan worden omgebogen. Hij raadt aan "een Hutton-achtig rapport" op te laten stellen. De commissie-Hutton pleitte de regering van Blair in 2004 vrij van de beschuldiging dat ze wist dat er in Irak geen massavernietigingswapens waren.

Het kantoor van Tony Blair, die nu gezant is voor het Midden-Oosten, bevestigt dat het contact heeft plaatsgevonden. In een korte verklaring wordt benadrukt dat Blair de feiten van het afluisterschandaal niet kende, maar alleen wilde benadrukken dat het van belang was om op "een transparante manier" de feiten vast te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl