NOS NieuwsAangepast

Efteling-piloot op matje om Pythonvlucht

De jongen die z'n drone over de Efteling liet vliegen, moet misschien voorkomen. De politie heeft de 18-jarige gehoord, omdat hij met zijn drone heel dicht bij attracties kwam. De politie kwam hem op het spoor doordat hij de luchtbeelden op YouTube had gezet.

.

Volgens de politie heeft de man mogelijk mensen in gevaar gebracht en kon hij het vliegtuigje niet de hele vlucht zien. En laat nu nét een van de eisen zijn om een drone te mogen laten vliegen.

De jongen liet vaker drones vliegen. Onder meer boven een brand in Zaltbommel, maar hij zegt dat hij niet wist van de regels die voor dronevluchten gelden. Hij bestuurde de drone met een First Person View-bril, dus keek live mee met wat de drone zag.

Mooi resultaat

De man filmde een paar attracties in de Efteling, onder meer boven de achtbaan Python. De Efteling vindt het resultaat mooi, maar wil het liever van tevoren weten als iemand wil filmen.

"Misschien heeft de bestuurder wel ingezoomd en leek het daardoor alsof hij dicht langs de Python vloog", vertelde de Efteling. Als er nog een keer een drone rondvliegt die bezoekers in gevaar brengt, dan belt het pretpark de politie. "Maar het is niet zo dat we nu sluipschutters op het dak hebben liggen", zegt de woordvoerder.

Wat zegt de wet?

Omdat de drone hobbymatig is gebruikt, valt het vliegen niet onder de dronewetgeving, maar onder de Regeling modelvliegen. Daar staat in dat de drone geen personen of zaken in gevaar mag brengen. Ook mag niet boven mensenmassa's, bebouwing, openbare wegen en spoorlijnen worden gevlogen.

De bestuurder moet de drone tijdens de hele vlucht kunnen zien, en ook wat er om de drone heen gebeurt. Gemeenten en provincies kunnen extra eisen stellen aan locaties waar met modelvliegtuigen wordt gevlogen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl