Het aantal plofkraken in Nederland is het afgelopen half jaar met 60 procent gedaald. In de eerste helft van 2013 waren er 93 plofkraken, in de tweede helft 36. De daling is volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het resultaat van een betere samenwerking tussen banken en politie.

Banken hebben veel geld geïnvesteerd in de kraakbestendigheid van geldautomaten. Omdat de automaten vaak worden vernield door een ram van een auto, plaatsen banken steeds vaker paaltjes om auto's te hinderen.

Zwaar geschut

De kans dat daders iets buitmaken bij een plofkraak is volgens de banken erg klein. Maar mocht het toch gelukt zijn, dan zijn er mogelijkheden om het geld onbruikbaar te maken. Een voorbeeld is het plaatsen van een verfbom die afgaat wanneer een sensor een ongewone beweging waarneemt. Het geld wordt dan besmeurd.

Criminelen gebruiken steeds meer geweld bij een plofkraak. Banken kunnen zich hiertegen weren, maar volgens een woordvoerder van de NVB moet je oppassen voor een wapenwedloop. "Je kunt je steeds beter en erger beveiligen, maar het gevolg is dan dat criminelen nog zwaarder materieel inzetten."

STER reclame