NOS NieuwsAangepast

Zo wordt je studentenhuis weer brandveilig

Rookmelders. In studentenhuizen hangen ze vaker niet dan wel. Veel studentenhuizen zijn nog steeds levensgevaarlijk als er brand uitbreekt. Dat zegt minister Blok na een onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren bij 91 huizen.

Bij 9 van de 10 onderzochte huizen was iets mis met de brandveiligheid (hier meer details). Dat waren vooral studentenhuizen, staat in het Rapport Brandveiligheid Studentenhuisvesting 2013.

Wordt niet beter

Daar staat ook in dat de situatie ten opzichte van een eerder onderzoek uit 2009 amper verbeterd is. En daar maakt minister Blok zich dan weer zorgen over.

De minister gaat studentenhuisvesters en gemeenten nog eens extra wijzen op brandveiligheid. Voordat jij daar iets van merkt, dat kan wel even duren.

Dus belden wij alvast even met de Brandwondenstichting. 3 tips hoe je niet in een brandend studentenhuis wakker wordt:

De tips

1. Je kunt brand voorkomen, maar net zo belangrijk is een brand op tijd doorhebben. Met stip op 1 dus: DE ROOKMELDER. Hang die in studentenhuizen niet bij de keuken (dan krijg je dat gepiep), maar in je slaapkamer of op de gang bij de slaapkamer.2. Denk tijdens een brandloze situatie alvast een keer goed na over je vluchtplan. Vluchtplan? Heel simpel: de snelst mogelijke route van je slaapkamer naar buiten. Het scheelt een hoop als je daar niet over hoeft na te denken als je slaapkamer echt in brand staat. (oh ja, en zet geen kratten enzo in de gang!)3. Wat betreft brand voorkomen: ga geen eitjes bakken als je 's nachts dronken thuiskomt. Zelfde verhaal voor roken in bed (zeker dronken). "Ik heb al zoveel mensen daardoor het Brandwondencentrum binnengedragen zien worden", vertelt Marieke Stegenga van de Brandwondenstichting.

Meer weten? Check hier, en hier.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl