"We waren nog stel kleine kinderen"

Aangepast

Clarence Seedorf maakt woensdagavond zijn debuut als trainer in de Champions League. Met AC Milan treft hij Atlético Madrid in de achtste finales van de Champions League. Ruim twintig jaar geleden maakte Seedorf als speler zijn eerste minuten in het kampioenenbal. Ronald de Boer kan het zich nog goed herinneren.

Ajax-AC Milan 2-0 (14 september 1994)

In een door de najaarsregen geteisterd Olympisch Stadion in Amsterdam kwam de achttienjarige middenvelder, die ondanks zijn leeftijd binnen de Ajax-selectie al liefkozend 'opa' werd genoemd, in de 89ste minuut in het veld voor Edgar Davids.

Net op tijd om zijn onbesmeurde shirt (nummer 13) te kunnen ruilen voor een roodzwart tricot. Met de borst vooruit, want titelhouder AC Milan was die avond geen partij voor de Amsterdammers. "Of Clarence zijn shirt ook heeft geruild, weet ik niet meer", vertelt Ronald de Boer.

Op die historische avond, 14 september 1994, was De Boer verantwoordelijk voor de openingstreffer. "We speelden tegen het grote AC Milan, de kampioen die net Barcelona met 4-0 had afgedroogd in de Champions League-finale. Wij waren natuurlijk jong en onervaren, ook al hadden we Frank Rijkaard erbij. Vooraf was Rijkaard behoorlijk opgefokt, hij wilde zich zo graag bewijzen tegen zijn oude club. Dat lukte aardig."

"We waren nog stel kleine kinderen"

Die avond maakten oude helden plaats voor nieuwe. Ruud Gullit, de enig overgebleven pion van de grote drie van Milaan, werd grote delen van de wedstrijd uitgefloten. Rijkaard speelde in dienst van zijn jeugdige ploeggenoten. Onder de vleugels van Rijkaard excelleerde de Amsterdamse jeugdopleiding.

Het keurkorps van trainer Louis van Gaal gaf die avond zijn visitekaartje af. De 2-0 zege was verdiend, zoals de andere twee overwinningen op de rossoneri dat seizoen (2-0 in Triëst en 1-0 in de finale in Wenen) een logisch gevolg waren van het vindingrijke en dominante Ajax-spel.

"Achteraf klinkt het raar, maar we waren toen echt nog een stel kleine kinderen", aldus De Boer. "Ik zie nog zo voor me hoe we voor de kleedkamer van Milan stonden om een shirtje te ruilen. Later dat seizoen zouden we dat zeker niet meer gedaan hebben."

De benjamin in de jeugdige selectie was Clarence Seedorf. Hoewel hij al twee jaar bij de Ajax-selectie zat, werd 1994-1995 het seizoen van zijn grote doorbraak. "Seedorf lag prima in de groep. Hij was hartstikke talentvol, serieus met zijn vak bezig en had natuurlijk wel een eigen willetje. Dat hij er aan zat te komen was voor iedereen duidelijk."

De Boer had zelf ook een rolletje in de doorbraak: "Als ik in de spits moest spelen, kwam Seedorf rechts op het middenveld."

Ajax-AC Milan 1-0 (24 mei 1995)

Acht maanden later, tijdens de Champions League-finale in het Ernst Happel Stadion in Wenen, stond De Boer in de spits en Seedorf inderdaad rechts op het middenveld. In de 54ste minuut werd Seedorf gewisseld voor Nwankwo Kanu, ging Ronald de Boer weer op zijn vertrouwde plek rechts op het middenveld spelen en liep Patrick Kluivert zich warm voor een sleutelrol in de punt van de aanval.

Ajax was na 22 jaar opnieuw de beste van Europa. Na zijn eerste volwaardige seizoen bij Ajax hield Seedorf met tranen in de ogen de trofee in de lucht.

Korte tijd later beschreef hij zijn emoties voor de camera, als een schooljongen onderuitgezakt in een stoel en met zijn hand op het indrukwekkende bovenbeen van zijn mentor Rijkaard. De laatste had juist een magnifieke loopbaan afgesloten, de eerste stond aan het begin van een magistrale carrière.

"Seedorf nog zoekende bij AC Milan"

Rijkaard won de cup met de grote oren als speler (3x) en als trainer. Kan Seedorf, met drie verschillende clubs winnaar van de Champions League, ook op dit punt in de voetsporen van zijn mentor treden? "Ik ben hartstikke trots dat Seedorf bij AC Milan zit, hoewel hij duidelijk nog zoekende is naar de beste samenstelling", aldus De Boer.

De resultaten zijn niet slecht, maar het spel is nog niet om over naar huis te schrijven. Seedorf, die met zijn ploeg inmiddels de tiende plaats bezet in de Serie A, wil breken met het reactievoetbal van AC Milan onder zijn voorganger Massimiliano Allegri. De 37-jarige beginnende coach noemde Bayern München als voorbeeld van initiatiefrijk en aanvallend voetbal.

Daarin herkent De Boer de jonge debutant van twintig jaar geleden. "Tegen Bologna (1-0, red.) speelde Milan echt een slechte wedstrijd, heel ver verwijderd van de Ajax-filosofie. Seedorf moet zijn selectie nog leren kennen. Dat heeft gewoon tijd nodig."

AC Milan nog nooit tegen Atlético

Opvallend genoeg speelde AC Milan nog nooit tegen Atlético Madrid. Als speler stond Clarence Seedorf wel regelmatig tegenover Diego Simeone, de Argentijnse oefenmeester van de Spanjaarden. In het Champions League-seizoen 1997-1998 was Seedorf namens Real Madrid zelfs in beide groepswedstrijden tegen het Internazionale van Simeone doeltreffend.

Een jaar later verkaste Seedorf juist naar Inter, dat Simeone zag vertrekken naar Lazio Roma. Inter en Lazio troffen elkaar in het seizoen 1999-2000 vier keer. Dit keer trok Simeone aan het langste eind. Lazio bleef zonder nederlaag tegen de nerazzuri en pakte dat jaar zowel de Coppa Italia als de Scudetto.

De laatste vier keer dat AC Milan een Spaanse tegenstander trof in de knock-outfase van de Champions League, werd de club uit Milaan uitgeschakeld.

STER Reclame