NOS NieuwsAangepast

"3000 banen weg door windmolens"

Ondernemers in de toeristische industrie maken zich grote zorgen over de komst van windmolens dicht bij de Nederlandse kust. Volgens Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers, zullen ondernemers aan de kust tientallen miljoenen euro's mislopen doordat er minder toeristen komen. Daardoor staan er ook duizenden banen op het spel.

Volgens Marike Rosier van de branchevereniging van recreatieondernemers Recron verpesten windmolens het uitzicht en verminderen ze het gevoel van vrijheid aan de kust. "Toeristen willen een mooi landschap, lekker uitzicht, weidse vergezichten en geen windmolen voor de deur of in de achtertuin of zee". Ook de overkoepelende organisatie Gastvrij Nederland, waar Recron onderdeel van is, wil daarom de windmolens ver uit de kust te plaatsen.

Brandbrief

Volgens onderzoek door Buck Consultants International in opdracht van de kuststeden kost de komst van windmolens de toeristische sector jaarlijks 100 miljoen euro. Ook zullen er zo'n 3000 banen verloren gaan.

Ook de kustgemeenten pleiten ervoor om windmolens ver buiten de kust te plaatsen. Zo hebben Zandvoort en Noordwijk de inwoners gevraagd een petitie tegen windmolens te tekenen en hebben de burgemeesters van de Waddeneilanden een brandbrief geschreven naar het ministerie van Economische Zaken.

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft zelf ook laten onderzoeken wat de economische gevolgen van windmolens dicht bij hun kust zijn. Uit dat onderzoek blijkt dat in die gemeente 350 mensen hun baan zullen verliezen en ondernemers 21 miljoen euro per jaar aan inkomsten mislopen.

Energieakkoord

In het Nationale Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 16 procent van de energie duurzaam moet worden opgewekt. Een belangrijk deel daarvan moet uit windenergie komen.

Om aan die doelstelling te voldoen laat het ministerie van Economische Zaken een haalbaarheidsstudie doen naar windmolenparken binnen de 12-mijlszone. Die zone, ruim 22 kilometer uit de kust, markeert de Nederlandse territoriale wateren.

Dicht bij de kust kan windenergie goedkoper worden opgewekt, maar niet elk gebied is daarvoor geschikt. Uit de voorlopige resultaten van de haalbaarheidsstudie komen vijf gebieden naar voren die geschikt zijn voor een nieuw windmolenpark.

Windmolenparken

Voor de Nederlandse kust liggen nu twee windmolenparken. Die voor IJmuiden ligt net buiten de 12-mijlszone op ongeveer 23 kilometer. Voor Egmond aan Zee ligt een windmolenpark op 10 kilometer uit de kust.

Daarnaast heeft de overheid al een vergunning afgegeven voor nog eens twaalf parken. Voor drie daarvan wordt de bouw ook al daadwerkelijk voorbereid. Al die parken liggen buiten de 12-mijlszone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl