NRC Handelsblad geeft nu ook op de eigen website toe dat de krant een fout heeft gemaakt in de berichtgeving over de veroordeelde pedoseksueel Benno L. Eerder had adjunct-hoofdredacteur Stellinga dat al toegegeven tegenover de Volkskrant.

"De redactie heeft in deze kwestie verkeerde inschattingen gemaakt. Wij zien het niet als onze taak de woonplaats van delinquenten die hun straf hebben uitgezeten, te onthullen", schrijft de krant bij een artikel over huisvesting voor pedoseksuelen.

Misverstand

De boetedoening volgt op een artikel in de Volkskrant van vanochtend over de bekendmaking van de woonplaats van zwemleraar Benno L. Hij werd onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten en woont in Leiden.

Burgemeester Lenferink van Leiden had dit liever stilgehouden, maar zag zich zaterdag gedwongen een persconferentie te geven omdat de NRC dit nieuws die ochtend naar buiten had gebracht.

Uit de reconstructie in de Volkskrant blijkt dat de NRC-redactie in de veronderstelling was dat de burgemeester sowieso van plan was om bekend te maken dat L. in Leiden onderdak had gekregen. De NRC schrijft nu op zijn website dat het inderdaad zo gegaan is.

Ombudsman

Na het verschijnen van het NRC-artikel en de persconferentie van de gemeente ontstond de onrust die de burgemeester juist had willen voorkomen. De advocaat van L. zegt nu dat zijn cliënt in Nederland nergens meer kan wonen.

NRC-ombudsman Sjoerd de Jong komt in de krant van zaterdag op de zaak terug.

STER reclame