Jørgen Gråbak is in Sotsji olympisch kampioen noordse combinatie met grote schans geworden. De Noor bleef na een merkwaardige eindsprint zijn landgenoot Magnus Hovdal Moan en de Duitser Fabian Riessle voor.

In de slotfase van de 10 kilometer langlaufen ontstond er een kopgroep van vijf, met daarin twee Noren (Gråbak en Moan) en drie Duitsers (Riessle, Björn Kircheisen en Johannes Rydzek). Nadat Gråbak had aangezet hinderden Kircheisen en Rydzek elkaar, waardoor die op slag kansloos waren voor een medaille.

Gråbak won individueel nog niet eerder een grote prijs. Bij wereldbekerwedstrijden werd hij twee keer tweede en tweemaal derde.

Frenzel faalt

Na het schansspringen ging favoriet Eric Frenzel, die eerder goud won op de combinatie met normale schans, nog aan kop. De Duitser kampte deze week echter met een virus, kon het niet bolwerken bij het langlaufen en werd tiende.

Bij het langlaufen ontstond al snel een kopgroep van zeven man, met daarachter Kircheisen, Rydzek en Riessle. Het Duitse trio werkte (toen nog wel) eendrachtig samen en voegde zich halverwege de race bij de kopgroep.

Gråbak, die was begonnen met 42 seconden achterstand, had in de sprint het meeste over. Moan profiteerde van het Duitse gestuntel en won zijn derde olympische plak. In 2006 pakte hij brons en zilver.

STER reclame