NOS NieuwsAangepast

Acties tegen pedo's steeds feller

De Fortuinwijk in Leiden was te klein toen bleek dat de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in de buurt woont. "De kinderen kunnen nu niet buiten fietsen. Dat kan niet, door zo'n viezerik. Gewoon een kogel door zijn kop, dan ben je ervan af", zei een Leidse tegen Hart van Nederland.

Actiegroep Dutch Brotherhood verspreidde posters en er kwam snel een Facebookpagina tegen de komst van L. (bijna 5000 likes).

Een groep bewoners stelde gisteravond in Pauw en Witteman een ultimatum: als burgemeester Lenferink Benno L. niet voor zaterdagochtend 8.00 uur uit zijn huis heeft gehaald, dan doen ze het zelf.

Op pedojacht

De laatste jaren zijn er vaker publieksacties geweest tegen pedofielen. Afgelopen augustus was het een paar keer onrustig bij een flat in Deventer waar Marthijn Uittenbogaard was geweest. Uittenbogaard is oud-bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn en oud-voorzitter van de pedopartij PNVD. In 2011 had hij al een steen door zijn ruit gekregen.

In november vielen vier mannen een huis in Harderwijk binnen omdat ze een man zochten die via Facebook een jong meisje zou hebben benaderd. Ze hadden een verkeerd adres. Een man uit Woudenberg die in zijn buurt flyers verspreidde met een waarschuwing voor een veroordeelde pedoseksueel moest daar van de rechter mee stoppen.

Onterechte beschuldigd

De bekendste pedojager van Nederland is vermoedelijk Yvonne van Hertum. Zij startte de afgelopen jaren verschillende websites tegen pedofilie.

Van Hertum werd in december 2011 definitief veroordeeld tot zeven weken cel. Die straf werd omgezet in een taakstraf van 102 uur, die zij in januari van dit jaar heeft uitgevoerd. Van Hertum is nu in afwachting van een gratieverzoek.

Ze had een man ten onrechte ervan beschuldigd dat hij een online seksgesprek met een kind had gevoerd. Op haar site is nog wel steeds een adressenlijst van vermeende pedofielen te vinden.

Ophangen

Ook elders op internet wordt actiegevoerd tegen pedofielen. Vooral op Facebook zijn verschillende groepen actief. Zo verspreidt de Aktie Bres gratis stickers met de tekst Ik ben ANTI pedo . Bekende Hagenaar Henk Bres vroeg eerder de Tweede Kamer om een verbod van pedovereniging Martijn.

Een van de actiefste groepen is Van Kinderen Blijf Je Af (15.000+ likes). De beheerders plaatsen dagelijks berichten over geweld tegen kinderen. Ook staan er afbeeldingen op de pagina waarin een galg een hangplek voor pedofielen wordt genoemd en waarin de vraag wordt gesteld waarom pedo's geen spuitje krijgen. De pagina Pedofielen Opruimings Dienst (8000+ likes) plaatst soortgelijke oproepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl