Leden Pussy Riot opgepakt in Sotsji

tijd van publicatie Aangepast

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn opgepakt in Sotsji. Het zijn Maria Aljochina en Nadezjda Tollikonnikova, die in december vrijkwamen na anderhalf jaar in een strafkamp te hebben gezeten.

Tollikonnikova meldt op Twitter dat ze vroeg in de ochtend, terwijl ze op straat liepen, zijn opgepakt. Ze voerden volgens haar geen actie. De vrouwen zouden tien uur lang zijn verhoord.

Tollikonnikova zegt dat ze in Sotsji bezig waren met opnames voor een nieuw lied, getiteld 'Poetin leert je van het vaderland houden'. Beiden zouden nog vastzitten op een politiebureau in Adler, een district van Sotjsi.

Journalisten ook opgepakt

Amnesty International zegt dat de twee in drie dagen tijd drie keer zijn opgepakt. De autoriteiten zouden hebben gezegd dat de vrouwen worden verdacht van diefstal in het hotel waar ze verbleven.

Volgens Amnesty zijn enkele journalisten van Radio Free Europe, een journalist van de krant Novaya Gazeta en mensenrechtenactivisten (onder wie Semyon Simonov van Memorial) gelijktijdig met Aljochina en Tollikonnikova aangehouden.

Protestlied

De twee vrouwen zaten eerder een straf uit in een strafkamp omdat ze in een kerk in Moskou een protestlied tegen president Poetin lieten horen.

Ze zetten zich sinds hun vrijlating in december in voor betere omstandigheden in de Russische gevangenissen. Het was niet de verwachting dat ze naar Sotsji, waar de Olympische Spelen worden gehouden, zouden gaan.

Eind vorige maand waren Aljochina en Tollikonnikova in Nederland. Bij Nieuwsuur zeiden ze het jammer te vinden dat Nederland zo'n zware delegatie naar Sotsji stuurde. Ze spraken ook met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

STER reclame