Meer Nederlandse vissers mogen met elektriciteit gaan vissen. Staatssecretaris Dijksma meldt de Tweede Kamer dat ze van de Europese Commissie toestemming krijgt om 42 extra kotters met pulskortuig naar platvis te laten vissen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een eerder besluit.

Pulskor is een methode waarbij platvissen die zich ingraven in de bodem met een elektrische puls worden opgeschrikt. Zo kunnen ze makkelijker worden opgevist en wordt bodembeschadiging voorkomen.

Nederland had aanvankelijk al op meer vergunningen gerekend, maar vorige maand besloot het Europees Parlement die niet toe te kennen. Dijksma vond dat een onaangename verrassing en wees Brussel erop dat veel vissers al dure investeringen hadden gedaan. Dat er nu toch meer vissers de pulstechniek kunnen gebruiken, noemt de staatssecretaris geweldig nieuws.

Onderzoek

De vergunning voor 42 extra kotters is bedoeld voor een uitgebreide proef met de pulskorvisserij. Volgens Dijksma zijn de extra vergunningen goed voor de verdere verduurzaming van de visserij. "Deze methode tast de zeebodem minder aan, houdt de ecologie onder water meer in stand en zorgt ervoor dat de helft minder brandstof nodig is."

De staatssecretaris hoopt met de resultaten van het onderzoek ook andere landen ervan te overtuigen dat dit de duurzame vistechniek van de toekomst is.

STER reclame