NOS NieuwsAangepast

Eerste Europese burgerinitiatief

Het allereerste Europese burgerinitiatief ooit wordt vandaag besproken tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. Het initiatief gaat over het recht op water. De 'right to water campaign' leverde meer dan 1,8 miljoen handtekeningen op, waaronder ruim 22.000 uit Nederland.

De initiatiefnemers vinden dat landen niet door Europa onder druk gezet mogen worden om watervoorzieningen te privatiseren. De Trojka zette eerder Griekenland en Portugal onder druk om dat te doen. Ook vragen ze de EU om landen te helpen om ervoor te zorgen dat alle inwoners aangesloten worden op schoon water.

Nederlander Jerry van den Berge van de Europese vakbond is de campagneleider van het project. Het is voor hem om twee redenen interessant om te weten hoe de Europese Commissie en het Europees Parlement vandaag reageren op het pleidooi van de vakbond:

"Het is heel erg belangrijk dat iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater en het is ook een soort testcase, omdat het het eerste burgerinitiatief is dat aangenomen is sinds die mogelijkheid er in 2012 kwam. We willen zien hoe open en democratisch Europa is."

Na de hoorzitting vanmiddag is het aan de Europese Commissie om met een reactie op het initiatief te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl