Vier vragen over gameverslaving

Hoe weet je als ouder wanneer je kind gameverslaafd is? Wat moet je juist wel of niet doen? Verslavingspsycholoog Ellen van Geffen van Jellinek Jeugd beantwoordt vier vragen over gameverslaving.

1. Hoe weet ik of mijn kind verslaafd is aan gamen?

Een verantwoorde hoeveelheid uren gamen is ongeveer 16 uur per week. Maar iemand is pas gameverslaafd als hij of zij door het gamen niet meer toekomt aan andere dingen, zoals vrienden, school en hobby's. Een jongere zelf moet letten op de volgende signalen: heb je gamen nodig om rustig te worden of een kick te krijgen? Voel je je onprettig als je niet kunt spelen? Ben je in gedachten alsmaar met je game bezig, ook als je niet speelt? Leidt het gamen tot conflicten met je ouders, vrienden of jezelf, of met andere activiteiten zoals werk, school en hobby's? Wil je minderen, maar lukt het niet?

2. Mijn kind vindt zelf dat er niks aan de hand is. Wat nu?

"Je kunt samen met je kind een van de vele onlinetests doen (zie de linkjes onderaan dit artikel). Daarna kun je gratis een gesprek voeren met een medewerker van een verslavingskliniek, zoals Jellinek."

3. Wat is de beste aanpak: gamen verbieden of de computer afpakken?

"Dat zijn zeker geen goede oplossingen, want computers heb je nu eenmaal nodig in onze maatschappij. Wat wel helpt, is samen met je kind inzicht krijgen in de reden van het vele gamen. Vaak zijn er achterliggende oorzaken. Vervolgens kun je samen met je kind een afkickprogramma volgen, zodat je kind controle krijgt over zijn gedrag. Als je kind nog niet gameverslaafd is, is het zinvol om veel met je kind te praten over gamen. En om regels op te stellen rondom het gamen en je daar ook aan te houden. Het is verstandig om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen, bij voorkeur wanneer je kind voor het eerst met de computer in aanraking komt."

4. Geef ik zelf misschien het slechte voorbeeld door vaak op mijn smartphone te kijken?

"Goed voorbeeld doet goed volgen. Als je als ouder zelf veel op je smartphone kijkt, zal de drempel voor een kind om dit ook te doen, lager worden. Een smartphone veroorzaakt echter niet per definitie een gameverslaving. Als je als ouder het goede voorbeeld geeft door niet aldoor "afwezig" te zijn, omdat je met je smartphone bezig bent, kun je je kind er ook eerder op aanspreken als hij zich verliest in zijn smartphone of het gamen."

Test hier of je gameverslaafd bent

Doe hier de test van Jellinek, Mirro, VICTAS of de website Gameadviesopmaat.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl