SC Cambuur heeft in Leeuwarden met 3-1 gewonnen van PEC Zwolle. Het was voor de Friezen de zevende zege en ook de zevende in eigen huis. Cambuur stijgt door de overwinning van de zeventiende naar de veertiende plaats.

De thuisploeg heerste vanaf de eerste minuut op alle fronten. De Friezen zochten vol de aanval, waren feller in de duels en gaven verdedigend amper iets weg. PEC, dat tien punten uit zijn laatste vier duels had gehaald, kon geen vuist maken en kwam maar niet onder de druk uit.

Wippertje Ritzmaier

Kort nadat Erik Bakker van dichtbij naast had geschoten, opende Marcel Ritzmaier de scoorde. Hij speelde zich met een mooie passeerbeweging vrij en rondde knap af met een wippertje. Ook in het vervolg waren de kansen voor Cambuur, maar Ramon Leeuwin, Elvis Manu en Jody Lukoki verzuimden de score verder op te voeren.

Vlak voor rust slaagde Martijn Barto daar wel in. De spits, die met een van richting veranderd schot al dicht bij een treffer was geweest, kreeg de bal uit een voorzet van Lukoki voor zijn voeten en schoot hard raak. Guyon Fernandez had even daarvoor de enige Zwolse mogelijkheid gemist.

Heerlijke volley

Ook in de tweede helft was Cambuur de bovenliggende partij en met een heerlijke volley liet Barto al snel de 3-0 aantekenen. Daarmee was het duel gespeeld, al raakten de gemoederen nog wel enkele keren verhit.

Een kwartier voor tijd deed Mateusz Klich met een bekeken schot iets terug voor PEC. Spannend werd het echter geen moment meer en ook in de slotfase waren de beste kansen voor de thuisploeg.

Voor matchwinner Martijn Barto zijn het bijzondere tijden. Anderhalve week geleden tegen PSV zat de spits nog op de tribune, toen Michiel Hemmen en Bartholomew Ogbeche nog fit waren. "Het is een seizoen van uitersten", zei de aanvaller na afloop. "Het is vervelend dat het zo voor mij uitpakt dit seizoen, maar ik denk dat ik het aardig gedaan heb. Het is altijd leuk om hier te spelen, maar als je twee keer scoort, wordt het nog leuker.''

"Onder de maat"

"Wat ging er eigenlijk goed?'', vroeg trainer Ron Jans zich openlijk af. "We hebben hier vandaag niets te melden gehad. In de rust was ik echt boos, we kunnen veel beter voetballen. Bij de 3-0 had ik al afscheid genomen van een resultaat. Het thema voor vandaag was om te leren van Go Ahead Eagles uit, maar er waren juist te veel overeenkomsten met die wedstrijd (4-1-verlies). We hebben op alle fronten onder de maat gepresteerd.''

STER reclame