Els Borst herdacht in volle Domkerk

Aangepast

In de Domkerk in Utrecht is oud-minister Els Borst herdacht. Familie, vrienden en collega's uit de Haagse politiek namen afscheid van Borst (81) die maandag dood werd gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven.

De politie gaat ervan uit dat Borst door een misdrijf om het leven is gekomen.

Kransen

Rond de kansel in de kerk lagen rouwkransen en bloemen, onder anderen van het koninklijk paar en van prinses Beatrix. Ook stond er een groot portret van Borst die minister van Volksgezondheid was in twee kabinetten.

De Domkerk was vrijwel vol. Namens de regering waren premier Rutte, minister Schippers van Volksgezondheid, staatssecretaris Van Rijn en minister Bussemaker van Onderwijs aanwezig. Verder waren er veel politici van Borsts eigen partij D66.

Bitterheid

Roger van Boxtel, senator voor D66, zei in zijn welkomstwoord: "Els Borst was een groot voorvechter van een waardig levenseinde. Maar dat is haar waarschijnlijk zelf niet vergund geweest."

Oud-premier Kok, die de kabinetten leidde waarin Borst minister was, sprak over zijn "gevoelens van woede, bitterheid en vertwijfeling" naar aanleiding van haar vermoedelijk gewelddadige dood.

Kritisch volger

D66-fractieleider Pechtold loofde Borst als een politica die wars was van "het zwart-witdenken dat zo gangbaar is in de politiek".

Pechtold memoreerde dat Borst zijn politieke optreden altijd kritisch volgde. "'Hoe vond je het zelf gaan?', vroeg ze me soms. Dan wist ik wel hoe laat het was."

Grande dame

"Een breekbare maar onverzettelijke grande dame", kenschetste voorzitter Andriessen van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) de overledene. Borst streed in haar ambtsperiode voor een meer liberale euthanasieregeling. "Ze straalde wijsheid uit en doktersrust."

Oud-minister Borst wordt in besloten kring begraven.

STER Reclame